🇸🇰 🤝 🇨🇿 POLICAJNÁ SPOLUPRÁCA SLOVENSKA A ČESKEJ REPUBLIKY JE NAĎALEJ NADŠTANDARDNÁ Štátny tajomník Ministerstva vnútra SR Vende…

🇸🇰 🤝 🇨🇿 POLICAJNÁ SPOLUPRÁCA SLOVENSKA A ČESKEJ REPUBLIKY JE NAĎALEJ NADŠTANDARDNÁ

Štátny tajomník Ministerstva vnútra SR Vendelín Leitner v stredu 10. novembra rokoval v Prahe so štátnym tajomníkom ministerstva vnútra Českej republiky Jiřím Nováčkom. Súčasťou slovenskej delegácie bol aj dočasne poverený prezident Policajného zboru Štefan Hamran.

Hlavnými témami boli:
➡ aktuálna migračná a bezpečnostná situácia v regióne strednej Európy,
➡ nová zmluva o policajnej spolupráci,
➡ hybridné hrozby, umelá inteligencia, vybudovanie rezortných CSIRT pracovísk a kybernetická bezpečnosť.

👮 Slovenská i česká strana sa zhodli na dôležitosti vzájomnej spolupráce. Základný právny rámec bilaterálnej spolupráce v policajnej oblasti predstavuje v súčasnosti Zmluva medzi SR a ČR o spolupráci v boji proti trestnej činnosti, pri ochrane verejného poriadku a pri ochrane štátnej hranice. Zmluva si vyžaduje modernizáciu, na ktorej sa aktuálne pracuje.

💬 „Policajnú spoluprácu Slovenska s našimi českými susedmi hodnotím ako nadštandardnú a vysoko profesionálnu. Spolupráca prebieha na viacerých úrovniach a zriadených bolo i niekoľko spoločných vyšetrovacích tímov na vyšetrovanie trestnej činnosti v rôznych oblastiach,“ zdôraznil na rokovaní štátny tajomník MV SR.

💬 „Česká republika si želá, aby spolupráca so Slovenskom na tejto úrovni pokračovala, a urobíme preto maximum,“ ubezpečil slovenskú stranu šéf českého policajného zboru Ján Švejdar, s ktorým policajný prezident Štefan Hamran diskutoval aj o aktuálnej situácii v krajine v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

Českú stranu zaujímali skúsenosti Slovenska v boji proti hybridným hrozbám. Ide o nový fenomén, ktorému sa ČR rovnako ako SR chce intenzívnejšie venovať. Slovenská republika plánuje do konca roka predložiť na rokovanie vlády Koncepciu bezpečnostného systému SR.

🙏 Štátny tajomník Vendelín Leitner poďakoval českým kolegom za veľmi rýchlu a operatívnu pomoc pri realizovaní bezpečnostných opatrení počas septembrovej návštevy pápeža Františka, ako aj za poskytnutie príslušníkov českej polície (potápačov) v októbrovej pátracej akcii po nezvestnej osobe v obci Čierna Voda.

Autor správy, foto a správu publikoval Ministerstvo vnútra SR on Facebook Zdroj Read More

Napíšte nám v prípade preklepu alebo chyby v článku. Ďakujeme

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *