🐅🐆🐪 Nová legislatíva zabráni nelegálnemu obchodu s exotickými živočíchmi 🐅🐆🐪 📣 Parlament dnes v prvom čítaní schválil zákaz drž…

🐅🐆🐪 Nová legislatíva zabráni nelegálnemu obchodu s exotickými živočíchmi 🐅🐆🐪

📣 Parlament dnes v prvom čítaní schválil zákaz držby tigrov a iných mačkovitých šeliem a tiež medveďov a primátov v súkromných chovoch. Legislatíva zamedzuje prenikaniu odchovaných zvierat a produktov z nich do nelegálneho obchodu najmä s mačkovitými šelmami, ktorým v dôsledku takéhoto obchodovania hrozí vyhubenie vo voľnej prírode. Novelu zákona o ochrane druhov voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín reguláciou obchodu s nimi (tzv. zákon CITES) z dielne ministerstva životného prostredia podporilo v prvom čítaní 100 poslancov parlamentu.

ℹ️ Novela zákona CITES reguluje súkromný a komerčný chov vybraných exotických mačkovitých šeliem, medveďov a primátov. Zakázaná bude držba živých tigrov, leopardov, levov, gepardov, jaguárov, rysov, púm, medveďov a primátov. Podľa slov ministra životného prostredia Jána Budaja je dôvodom legislatívnej zmeny zamedziť nelegálnemu obchodu s exotickými živočíchmi a produktami z týchto živočíchov, ktoré končia často v tradičnej ázijskej medicíne. „V súčasnosti má napríklad tiger väčšiu hodnotu mŕtvy, ako živý. Úplne každá jeho časť sa spracováva na bujóny, polievky, víno, či rôzne extrakty. V ázijských krajinách veria, že tieto výrobky pomáhajú pri rôznych chorobách a zdravotných ťažkostiach. V prírode je pritom už len okolo 3900 tigrov,“ zdôraznil minister Ján Budaj.

➡️ Na tradičnú čínsku medicínu sa využívajú tiež exempláre primátov a medveďov. Obchod s týmito exotickými zvieratami je v rámci celej EÚ prepojený a živočíchy, ktoré pochádzajú zo Slovenska, môžu byť zdrojom nelegálneho obchodu v iných členských krajinách.

ℹ️✅ Novela zákona by mala nadobudnúť účinnosť 1. januára 2022. Zákaz držby sa nevzťahuje na zvieratá držané pred nadobudnutím účinnosti tohto zákazu (na dožitie), živočíchy chované v zariadeniach, ktorých cieľom je ochrana, zachovanie a záchrana populácie daných druhov vo voľnej prírode. Ide napríklad o licencované zoologické záhrady, chovné a rehabilitačné stanice pôvodných druhov živočíchov, či záchytné zariadenia na účely podľa veterinárnych predpisov. V novele zákona je prechodné ustanovenie, podľa ktorého sa zákaz držby nebude vzťahovať aj na zvieratá, nadobudnuté vlastným odchovom od 1. januára 2022 do 30. júna 2022.

✅ Návrh zákona CITES počíta aj s povinnosťou vyhotoviť fotodokumentáciu mŕtveho živočícha a tiež prísnejšími kontrolami Slovenskej inšpekcie životného prostredia a okresných úradov, pri výkone štátneho dozoru.

#mzpsr #slovensko #janbudaj #cites #ochrana #zivotneprostredie

Autor správy, foto a správu publikoval Ministerstvo životného prostredia SR on Facebook Zdroj Read More

Napíšte nám v prípade preklepu alebo chyby v článku. Ďakujeme

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *